Egy valóra vált gyerekkori álom

Emlékszem, amikor kicsi voltam, mindig nagy érdeklődéssel figyeltem, ahogy anyukámék minden ebéd után kávéztak. Számomra ez valamilyen misztikus, megfoghatatlan dolognak tűnt akkoriban, amiben csak felnőttek vehetnek részt. Tulajdonképpen bizonyos értelemben igazam is volt! Hallottam, hogy nevetnek, felnőttes dolgokról beszélgetnek, és mindig nagy izgalommal várták hogy “kijöjjön” a kávé. Az én fejemben már pusztán a kávé illata is hozzákapcsolódott ehhez a különleges hangulathoz: ha megéreztem, mindig erre emlékeztetett. Már kisgyermekkorom óta arról álmodtam, hogy egyszer nyitok majd egy saját kávéházat, ahová az emberek éppen ezért a meghitt és barátságos hangulatért fognak betérni.

Az álmok megvalósítása nem mindig olyan könnyű, mint ahogy gyerekként elképzeljük

A kávézás iránti szenvedélyemet és gyerekkori álmomat felnőtt koromra sem vesztettem el; hosszú küzdelem, rengeteg munka után eljutottam odáig, hogy valóban nyithattam egy saját kávéházat.

Egy hangulatos kis üzlethelyiséget vásároltunk meg a férjemmel, és elkezdődhetett a tervezés. Számomra elsődleges szempont volt, hogy az üzletünk otthonos legyen. A berendezés kialakításánál különös figyelmet szerettem volna szentelni annak, hogy minden egyes vendég hasonlóan jól érezhesse magát nálunk, mint ahogy én éreztem magam a régi családi házunkban. A célom nem csak a finom és minőségi kávé készítése volt, hanem egyben egyfajta relaxációs környezetet, pihenőhelyet is szerettem volna biztosítani a fáradt felnőttek részére.

A tervezés, kialakítás sok feladattal és problémával járt. Mindig szívügyem volt a környezetvédelem, ezért azt is figyelembe kellett vennünk, hogy minden berendezés a lehető leginkább fenntartható és környezetkímélő legyen. Éppen ezért komoly fejtörést okozott a helység fűtésének és vízellátásának kivitelezése. Sokat gondolkoztam azon, hogyan lehetne ezt legalább valamennyire környezetbarát módon megoldani. Végül egyik este a férjem egy régi barátja járt nálunk, aki korábban kazánszerelőként dolgozott, így tudott egyet-mást a fűtésrendszerekről. Ő említette meg nekünk az elektromos fűtés lehetőségét és a futesrendszerek.hu című weboldalt.

Környezetkímélő fűtés és hőszivattyúk

A honlapon sok érdekes megoldást találtam, és örömmel olvastam, hogy az elektromos fűtés igencsak környezetbarát. Korábban nem sokat tudtam erről a fűtési megoldásról, ezért igyekeztem minél jobban utána olvasni. Szerencsére a weboldal eléggé könnyen érthető módon ír mindenről, és megfelelő magyarázatot nyújt a hozzá nem értőknek is. Nagyon elnyerte a tetszésemet, hogy az egész felület rendkívül letisztult és igényes grafikával rendelkezik, emellett pedig a bejegyzések könnyen átláthatóak és egyszerűen megtalálhatóak. Megtudtam, hogy az elektromos fűtésnek számtalan előnye van: többek között nem kelt zajt, nem bocsát ki füstöt, gyorsabban melegíti fel a házat, és a környezetünknek is jobb, mint a hagyományos fűtésrendszerek. Hosszú távon még pénzt is megtakaríthatunk vele, ha a kivitelezésnél készek vagyunk rászánni a megfelelő összeget.

Tanulmányoztuk az elektromos fűtésrendszerek különböző formáit, és több lehetőségről is olvastunk: ilyenek például a radiátorok, a padlófűtés, vagy a hőszivattyúk.

Az infrafűtés lehetősége is vonzónak látszott. Korábban sosem hallottam még erről a fűtési technikáról. Nagyon különlegesnek találtam, hogy a levegő helyett ez a megoldás a tárgyakat melegíti fel, ezzel más minőségű hőérzetet biztosítva. Emellett kifejezetten sokoldalú: használható padlófűtéshez, falfűtéshez, vagy akár a mennyezetre is felszerelhetjük. Előnyei közé tartozik még az alacsony fogyasztása, valamint az is, hogy fő fűtésként és kiegészítő fűtésként egyaránt alkalmazható.

Végül hőszivattyú rendszerek keltették fel legjobban az érdeklődésünket. Ezek kisebb fogyasztással és magasabb teljesítménnyel rendelkeznek, mint a többi fűtési technika. A kialakításához nagyobb befektetésre van ugyan szükség, de a jövőben ez megtérül; én pedig a lehető leghosszabb ideig szerettem volna működtetni a kávéházamat, ezért készen álltam hosszabb távra szóló döntéseket hozni.

A hőszivattyú működésének legfontosabb eleme, hogy képes hőenergiát átcsoportosítani. A fűtésrendszerben található víz felmelegítését biztosítja, ezáltal azt is meg lehet oldani, hogy akár a ház melegvíz szükségletét is biztosítsa. Ezzel azt is el lehet érni, hogy külön bojlerre egyáltalán ne legyen szükség. Az üzemeltetéséhez szükséges áramot napelemek segítségével is előállíthatjuk, ezáltal teljesen fenntartható és önálló rendszert hozhatunk létre. (És nem utolsó sorban a rezsiköltségeket is a minimumra csökkenthetjük.)

Mint az összes fűtésrendszernek, a hőszivattyúnak is léteznek különböző fajtái, mint a levegő-levegő, a levegő-víz, a talaj-víz, és a víz-víz hőszivattyú. A mi tetszésünket a víz-víz hőszivattyú nyerte el leginkább, ezért ennek a tanulmányozására szántunk nagyobb figyelmet. Ez a hőszivattyú típus a talajvíz segítségével állítja elő az energiát, ezért szükség van hozzá két kút kialakítására. A weboldalon láthatjuk, hogy ingyenes felmérést biztosítanak annak megítélésére, alkalmas-e az adott terület a kutak fúrásához. Arról is kielégítő magyarázatot találhatunk, hogy milyen esetben ideálisabb a levegő-víz, és mikor inkább a víz-víz hőszivattyú alkalmazása. Kiemelik az adott hőszivattyú típus előnyeit, de ezzel párhuzamosan tájékoztatnak a hátrányokról is.

Nekem személy szerint nagyon megtetszett a hőszivattyú rendszer és a padlófűtés kombinációjának lehetősége is. A padlófűtést mindig nagyon előnyös megoldásnak tartottam, egy üzlethelyiség esetében pedig szintén számos pozitív vonzata lehet. Ilyen például az, hogy szükségtelenné teszi a radiátorok jelenlétét, melyek amellett, hogy helyet foglalnak el, meglehetősen könnyen koszolódnak. Egy bizonyos idő elteltével nehézzé és problémássá válik a tisztán tartásuk, egy vendéglátóhely szempontjából pedig a tisztaság az egyik legfontosabb tényező. A másik ötlet, ami ennek a lehetőségnek a hatására merült fel bennem az volt, hogy így lehetőségünk lenne egy igazán egyedülálló kávéház megalkotására: ugyanis megvalósítható lenne akár az is, hogy a vendégek cipő nélkül tartózkodhassanak a belső térben, ezzel fokozva az otthonosság érzését.

A padlófűtés esetében azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy mivel így a testünk közvetlenül érintkezik a hő forrásával, már néhány fokkal alacsonyabb hőmérsékleten is kellemesen érezhetjük magunkat. Ezzel szintén sok pénzt és energiát lehet megspórolni hosszú távon. A port sem kavarja fel, tehát jóval tisztább levegőre számíthatunk a helységben. Így nem kell majd attól tartani, hogy az allergiával, vagy egyéb légzőszervi problémával rendelkező vendégeink távol maradnának a fűtésszezon idején.

A futesrendszerek.hu-n az ajánlatkérés is rendkívül egyszerű volt: elég volt a weboldal aljára görgetni, ahogy egy űrlap kitöltésével és elküldésével vehettük fel a kapcsolatot a céggel. Meg kellett adnunk az adatainkat, elérhetőségeinket, és a címünket. Ezt követően a lakóhelyünkhöz legközelebb eső hőszivattyú kivitelező partnerük keresett fel minket ajánlataival.

Ezeknek az információknak a tudatában nyugodtabb szívvel vágtam bele a kávéház fűtésrendszerének megtervezésébe és kivitelezésébe. Tudtam, hogy van lehetőség a fenntarthatóságra akkor is, ha fűtésről van szó; nem kell lemondani a környezet védelméről álmom megvalósítása érdekében. Már alig vártam, hogy fogadhassuk első vásárlóinkat, és minél több ember számára biztosíthassunk egy barátságos, otthonos, pihentető környezetet, ahol egész nap kávéillat terjeng, és baráti beszélgetés hallatszik. Éppen úgy, ahogy kislány koromból emlékszem.

Víz-víz hőszivattyú