Kávéház az alkoholbetegség megelőzése érdekében

Kávéimádatomnak és szerencsémnek hála már 3 éve vagyok boldog tulajdonosa saját kávéházamnak, amelyben rengeteg kávékülönlegességet szolgálunk fel nap, mint nap. Mindig is örömmel kóstolgattam a különböző ízeket és számomra a minőség első számú, ezért a kávéház berendezésénél is figyeltem arra, hogy belépve az elegancia érzése társuljon az isteni kávéhoz.

Egyik nap tovább bent maradtam a kávéházban a haverjaimmal és zárás után elkezdtünk beszélgetni az alkoholizmusról. Poénkodtunk is, hogy milyen jó, hogy elsősorban kávéfüggők vagyunk, mert a koffeinnek józanító hatása is van. Sosem értettem azokat, akik alkoholba fojtják bánatukat, hiszen ott a kávé, ami felülmúl mindent. Azonban nem gondoltam, hogy a családomban felüti a fejét az alkoholbetegség. Bátyám panaszolta valamelyik nap, hogy a lánya elkezdett rendszeresen alkoholt fogyasztani, és mivel már nem lakik velük, ezért erre nehezen derült fény. Nem tudta mit tegyen, tőlem kért elsősorban lelki támogatást, de persze megígértem neki, hogy utánanézek a dolognak és ha találok bármit, szólok. Akkor futottam össze a neten Az alkoholizmus fokozatai – hol kezdődik valójában az alkoholbetegség? című cikkel, ami szépen leírja mikor kell aggódni az alkoholfogyasztóért. Gyorsan el is küldtem bátyám számára, aki elkezdett kérdezgetni, hogy jó ötlet lenne-e felvenni a kapcsolatot a cikket író klinikával? Mivel nem szerettem volna hirtelen igent mondani, ezért elkezdtem a klinika oldalát nézegetni, ahol kiderült, hogy elsősorban alkoholistákon segítenek, ami nem meglepő, mert az ott dolgozó addiktológusok többsége is függő volt korábban. A klinikán lehetőség van egyéni konzultáción részt venni és bentlakásos csoportos terápiát is igénybe lehet venni. Sőt mi több, a hozzátartozók számára is tudnak tanácsot adni, így rögtön riasztottam a bátyámat, hogy szerintem megérheti őket felhívni, mert többféle lehetőség közül lehet választani és szimpatikus klinikának tűnik stb.

Néhány nappal később hívott a testvérem, aki elújságolta, hogy nehezen de rábeszélte a lányát, hogy menjen el vele a Felépülők nevű klinikára, amit ajánlottam nekik. Eleinte egyéni konzultáción vettek részt, ahol mindent megbeszéltek, de egy idő után úgy döntöttek, hogy a legjobb megoldás az lesz, ha a 28 napos felépülési programhoz csatlakozik, mert így több hozzá hasonló emberrel ismerkedhet meg.

Végül rendbe jött a lány, akivel sokkal jobb lett a kapcsolatunk, mivel aggódtam érte, a szüleivel végig ott voltunk mellette és támogattuk a program alatt, így sokat beszélgettünk. Nem is értem, hogy sikerült neki félresiklania az életben, hiszen egy nagyszerű lányról beszélünk. Minden esetre örülök annak, hogy most már jól van.

Én pedig úgy döntöttem, hogy a Az alkoholizmus fokozatai – hol kezdődik valójában az alkoholbetegség? cikkből kiművelem magam és a kávéházban kezdem el hirdetni az igét, hogy mennyire káros az alkohol túlzott fogyasztása. Terveim között szerepel, hogy kiépítsek a kávéházban egy olyan előadássorozatot, mely felhívja a figyelmet az alkoholbetegségre és annak megelőzésére. Az unokahúgom pedig felajánlotta, hogy szívesen tart előadást a saját tapasztalatairól és elmeséli hogyan lehet gyógyulni ebből a betegségből.