Energetikai tanúsítvány ár, mi ma a kávézóban vár

Sosem tudhatod, hogy egy jó kávé mellett éppen milyen téma fog kibontakozni. Akármiről lehet szó, belefuthatsz tudományba, művészetbe, politikába, időjárásba és néha akár még az energetikai tanúsítvány ár is elő tud kerülni bizonyos körökben. Elő is került a közelmúltban, ezért most egy jó kávé mellett meg is írom nektek, hogy miről volt szó pontosan.

Az energetikai tanúsítványokat talán nem kell már bemutatni. Hosszú évek óta kötelező a meglétük minden esetben, amikor egy ingatlant eladnak vagy megvesznek, ezért azt gondolom, hogy nem lehet teljesen idegen a kifejezés. A mögöttes tartalom pár szóban csak annyi, hogy egy olyan oklevélről, vagy bizonyítványról van szó, ami arról árulkodik, hogy mennyire lehet olcsón vagy épp drágán fenntartani egy házat, vagy lakást. Szóval, hogy mennyire jó a fűtés, mennyire korszerűek az ablakok és az ajtók, hogy mennyire jó minőségű a ház szigetelése (ha egyáltalán van) és hogy mennyire használ, vagy nem használ az ingatlan megújuló energiaforrást.

Egy ilyen energetikai tanúsítvány készítéséhez szükség van egy helyszíni felmérésre, amelynek során a szakember feljegyzi, hogy hol, milyen berendezések működnek milyen paraméterekkel. Ha ez megvan, akkor ennek alapján el lehet készíteni az energetikai tanúsítványt, ami tartalmazza majd az ingatlan besorolását az egyezményes kategóriák valamelyikébe. Az e-tanusitas.eu oldalán többek között erről is részletesen tájékozódhattok.

Az energetikai tanúsítvány ár is ott van közvetlenül amellett, hogy hogyan is megy végbe egy ilyen művelet az elejétől a végéig. Az árazást alapvetően két fő paraméter határozza meg: egyrészt, hogy mekkora a felmérendő ingatlan. Azt hiszem, nincs mit magyarázni azon, hogy egy 40 négyzetméteres lakáson nincs annyi felmérnivaló, mint egy 240 négyzetméteres lakáson. Ennek megfelelően az energetikai tanúsítvány ára is így fog növekedni – a négyzetméterekkel együtt. Hogy milyen mértékben, azt pontosan megtaláljátok az e-tanusitas.eu weboldalon.

A másik fő befolyásoló tényező az ingatlan jellege. Egy lakás esetében kevesebb dolgot kell átvizsgálni, hiszen az mindig egy társasházban lesz, ahol az olyan kulcselemek, mint a pince és a tető nem fogják befolyásolni a végeredményt. Ezzel szemben egy családi háznál minden egyes alkotóelemet és berendezést tüzetesen át kell vizsgálni, tehát a házak a lakásokhoz képest szintén drágábbak lesznek.

Ezen kívül még különbséget tesznek vidéki és budapesti felmérés között, hiszen az energetikai tanúsítvány árában a helyszíni felmérés ára is benne van. Mivel az egész ország területén lehetőség van felmérést kérni, az árakban benne van annak is a lehetősége, hogy valahová nagyon messzire kell menni. A pontos számokért nézzétek meg a már említett oldalt.

Ha pedig az energetikai tanúsítvány ár mellett ennek a folyamatnak az egésze érdekelne benneteket, akkor vagy járjatok jó helyre kávézni és füleljétek ki a szomszédos asztaltól, vagy nézzétek meg a válaszokat az e-tanusitas.eu weboldalon.