Kávézzunk környezettudatosan napenergiával

Szinte mindenki szeret kávézni, sőt sokunknak konkrétan ezzel indul a napunk. Én már gyerekként is szerettem (természetesen, akkor csak maci kávét ihattam) és ez később se változott meg. Ezért is gondoltunk arra a húgommal, hogy kávézót kellene nyitnunk, és nem is akármilyet.

Nemrég költöztünk be a házunkba, amit már régóta megakartunk venni. Azt rögtön elhatároztuk, hogy fogunk napelem rendszert telepíteni a házunkra. Azért is gondoltunk erre, mert már az előző otthonunkban is igyekeztünk környezettudatosan élni. Természetesen az alacsony villanyszámla gondolata is vonzóvá tette ezt a megoldást. A napelemrendszer.info oldalán futottam bele a Napelem rendszer családi házra 2021-ben című bejegyzésbe. Eleve a honlap is nagyon tetszett, mert könnyen átlátható volt és érdekes cikkeket és bejegyzéseket osztottak meg rajta. A Napelem rendszer családi házra 2021-ben című cikk részletesen beszélt róla, hogy miért és hogyan lehet napelem rendszert telepíteni 2021-ben. A telepítésről, az árakról és az inverterekről külön bejegyzés készült sok hasznos információval.

A költözés után rögtön kitöltöttük az űrlapot, hogy minél előbb elkezdődhessenek a munkálatok. Másnap jelentkeztek is a napelemrendszer.info munkatársai és egyeztettünk is egy időpontot az előzetes felméréshez. Az ingyenes felmérésnél megvizsgálják többek között, hogy a házunk alkalmas-e napelem rendszer építésére, milyen a ház tájolása, az árnyékoló tényezőket, a tetődőlésszögét. Szerencsére minden rendben volt, és ezt követően kaptunk egy előzetes árajánlatot.

Ha már a ház, akkor a kávézó is

A napelem rendszerünk telepítése zökkenőmentesen zajlott, és közben a húgommal közös kávézónk munkálatai is folytak. A helységet már korábban megtaláltuk és kibéreltük. Azt találtuk ki, hogy a kávézónkat is napenergiával fogjuk működtetni. A napelemrendszer.info oldalán ismét kitöltöttük az űrlapot. Leegyeztettük a felmérés időpontját, illetve beszéltünk arról is, hogy miben fog különbözni ez a házunk napelem rendszerétől. Ugyanis a kávézónknak lapos a teteje. Elmondták, hogy semmi gond, egy kicsit más tartószerkezet lesz kialakítva de abszolút megoldható a dolog.

Néhány nap múlva megérkezett a napelemrendszer.info munkatársa és felmérte a kávézónk állapotát. Miután minden adatot összegyűjtött, megbeszéltük, hogyan lesz a kivitelezés. Még volt néhány kérdésünk az inverterről, amire a napelemrendszer.info munkatársa készséggel válaszolt. A felmérés után említette, hogy ő is gondolkodik a saját házuknál napelem rendszer telepítésén. Megkérdezte, hogy hol találtam a családi házas bejegyzést. Mondtam neki, hogy a Napelem rendszer családi házra 2021-ben című bejegyzésnél több cikk is foglalkozik a témával, ott érdemes körülnéznie. Én pedig elmeséltem, hogy gondolkodom a jelenlegi autóm lecserélésén, mert szeretnék elektromos autót. Azért is lenne klassz dolog mert, amikor a mi napelem rendszerünket telepítették, akkor arra is gondoltam, hogy az otthoni töltőállomást is alakítsák ki.

A elektromos autó is több szempontból vonzott. Egyrészt a környezettudatosság miatt, hogy végre nem kell a büdös és káros kipufogógázt lélegezni az autó közelében. Továbbá az sem elhanyagolható, hogy a benzinköltségünk tulajdonképpen megszűnne. Arról nem is beszélve, hogy mivel otthon már amúgy is van töltőállomásunk, így nagyon kényelmes megoldás lenne ebből a szempontból is.

A legjobb dolgok: kávé és napenergia

A kávézónk napelemes rendszere is elkészült, és néhány hónap elteltével határozottan érezhető volt a villanyszámlánkon a változás. Itt is alakítottunk ki elektromos autó töltőállomást, ezért miután magunknak is vásároltunk, befektettünk egy céges autóba is. Erre azért volt szükség, mert egy idő után kiszállítással is foglalkoztunk, kávét és szendvicset lehetett rendelni.

A napenergia használata nagyon jól eső érzéssel töltött el minket, és egy pillanatig sem bántuk meg soha, hogy a napelemrendszer.info segítségével befektettünk ebbe a lehetőségbe.